Last Minute

Esküvő

Hívjon minket!

+36 70 509 9170

Elkerülhető az esküvő-stressz?

ID-10034198Magyarul úgy tudom, nincs tökéletes megfelelője az angol wedding stress-nek, bár kétségtelenül létező jelenség. Amerikai kutatások  az esküvőt megelőző időszakot annyira megterhelőnek és stresszesnek minősítik, mint a gyerek születése utáni egy évet, a munkahelyváltást, vagy akár egy válást megelőző időszakot.

Sok menyasszony arról számol be, hogy mielőtt hozzánk fordult, már többször fel akarta adni az egész esküvőszervezést, nagyon sokat veszekedtek a vőlegényükkel az esküvő körüli teendők miatt és hallottunk már olyanról is, aki le is fújta az esküvőt, esetleg szakításra is sor került. Nekünk is az tapasztalatunk, hogy a párok rendszerint alulbecsülik az esküvőszervezés idő- energia- és költségigényét, és az a menyasszony, aki nem kap hatékony segítséget, az esküvő napjára már leginkább csak túl szeretne lenni az egészen.

Sajnos a vőlegények azon túl, hogy lelkileg és anyagilag támogatják menyasszonyukat álmaik megvalósításában (ami talán a legtöbb, ami elvárható és szerencsés az a menyasszony, akinek ez megadatik), a szervezési munkákban – talán a zene kérdéskörét leszámítva – nem nagyon vesznek részt. A nehezebb eset az, amikor a menyasszony szeretne valamit, de a vőlegény megvétózza azt, esetleg azért, mert nincs pontos elképzelése a dologról, vagy rossz tapasztalatai miatt úgy gondolja, hogy az adott esküvői elemet, szolgáltatói munkát, stb. csak egyféleképpen lehet kivitelezni. Pedig minden esküvő más, minden szolgáltató más, lehet ugyanazt a műfajt jól és rosszul is csinálni. Ilyenkor az a feladat is a menyasszonyra hárul, ha nincs segítsége, hogy elképzeléseit mintegy prezentáció formájában tálalja a vőlegénynek.

A családtagok “elvárásai” is sokszor további súlyokat pakolnak az amúgy is túlterhelt menyasszonyra, aki, ha nem elég határozott, könnyen a vendéglétszám és ezzel együtt a költségek drasztikus emelkedését tapasztalja.

További stresszt jelent, hogy a menyasszony környezete gyakran egy-két hét után már nem is akar hallani az esküvő körüli teendőkről, pedig az ara ezzel van leginkább elfoglalva az esküvőt megelőző egy évben és könnyen elszigeteltnek érezheti magát, amiért el kell folytania érzéseit, gondolatait, mert az untatja már a családot, barátokat. Pszichológusok szerint, ha valakinek megtiltják, hogy az érzéseiről és a gondolatairól beszéljen, esetleg ehhez elszigeteltség érzése is párosul, könnyen eluralkodhat rajta a depresszív hangulat. Ilyenkor jól jön, ha az esküvőszervezővel jól kibeszélheti magát a menyasszony, aki megnyugtatja, hogy mindez normális, majd a “munkába” menekülnek és csodás, kreatív ötletekkel oldják meg a felmerülő kérdéseket.

Küldj hozzászólást!

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A csillagozott mezők kitöltése kötelező.

Post Navigator Supported By Easy Post Navigation