Read More
Last Minute

Esküvő

Hívjon minket!

+36 70 509 9170

Esküvői fotósválasztás – miért több egy fotós, mint három?

fotós vendégek esküvőnSok furcsasággal találkozunk mostanában e téren. Még furcsábbnak tűnik 15-20 év távlatából ez a műfaj, a technikai fejlődésnek és a “szakmai evolúciónak” köszönhetően. Szüleink idejében ismerték a városban / kerületben azt a 2-3 fotóst, akinek kint voltak a kirakatában a nagyjából egyforma műtermi beállításban pózoló vőlegények-menyasszonyok, a pár fél évvel a tervezett esküvő előtt lefoglalta az időpontot, ha nem volt szabad, mentek a következőhöz, tudvalevő volt, hogy kb. ugyanazt fogják kapni.

Mára ez gyökeresen megváltozott. A legtöbb fotósnak nincs “kirakata”, illetve a honlapja, facebook oldala az online kirakat. A párok természetesen itt nézelődnek, sokkal könnyebb árban és minőségben is összehasonlítani a munkákat, sokkal nagyobb a verseny, egy időben akár 10 fotóstól is tudnak ajánlatot kérni. Ami a hátrány, az az előny is, hiszen ismeretség híján könnyen áldozatul eshetünk a jó marketingnek, könnyű (szerencsére a szerzői jogok védelmének köszönhetően egyre nehezebb) itt más tollával ékeskedni is, illetve mindenkinek lehet néhány jó képe, amit kitesz a facebookra. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy váljunk gyanakvóvá, azt meg főleg nem, hogy több fotóst szerződtessünk ugyanarra a munkára! Ez ugyanis bizalmi szakma, az intim zónánkba engedünk be valakit, ha lehet, minél kevesebb ember legyen az, nem is beszélve arról,hogy két konkurrens bizalmatlan légkört teremt, ami a képeken is visszaköszön majd. Itt azt szoktam mondani, hogy érdemes olyan fotóst választani, akire akár a szülés utáni fotósorozat elkészítését is rá mernénk bízni.

Nagyon fontos megfelelő mennyiségű referenciaanyagot bekérni és végignézni, és ha van legalább 100 kép, ami színvilágában, beállításában, kompozíciójában és hangulatában is tetszik, jöhet a személyes találkozó. Ez azonban nagyon időigényes, főleg, ha több fotóst is megnéztek a választás előtt. Érdemes szakmai segítséget is igénybe venni, főleg, ha kevesebb idővel rendelkeztek. A szervezők sok fotós munkáját ismerik, látták már őket munka közben is, tudják, kitől, mire lehet számítani, illetve a párok igényeit is gyorsan föl tudják mérni, így könnyen összehozzák a keresletet a megfelelő kínálattal.

A másik prózaibb érv az egy fotós mellett, hogy vannak pillanatok, amire 10-15 másodperce van a fotósnak és a videósnak együtt, hogy megörökítsék, tehát minél több a fotós, annál több az esély rá, hogy elrontsák egymás munkáját. Szerencsére profi fotós és videós jól tud együtt dolgozni, főleg, ha nem közvetlenül az esküvő előtt találkoznak először.

Kivétel természetesen, ha egy fotóstúdiót bízunk meg a fotózással és eleve két fotóssal jönnek. Itt természetesen nem fogják egymást zavarni, más-más szögből, két látásmóddal történik majd a fényképezés. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy a menyasszony és a vőlegény készülődését is megörökítsék (ha időben nem esik egybe – és általában nem esik – akkor egy fotóssal is megoldható) külön-külön.

Beszélni kell itt azonban a túlbuzgó családtagokról is, akik csupa jó szándékból a legjobb képbe is Rambo-ként képesek beleugrálni. Nem árt, ha az ilyen esetekre a szervező és a fotós előre fölkészül és már a nap elején kiszúrják és kedvesen felhívják a figyelmét a kattogtató vendégnek, hogy a templomban majd tessék ülve maradni / eltenni a gépet, és élőben nézni az eseményeket, több száz jó minőségű kép készül majd. Szerencsére ezt általában minden sértődés nélkül meg szokták érteni, ha mégsem, akkor csak reméljük, hogy van annyira karakán a fotós, hogy finoman “arrébb tessékéli” a kattogtatót. Még kultúráltabb megoldás, ha a pár vagy a szervező előre felhívja a figyelmet az esküvő honlapján – ha készül ilyen – hogy mikor, hol kérik mellőzni a fotózást.

Kedvenc fotósainktól itt tudsz ajánlatot kérni:

 


 

 

Google

Küldj hozzászólást!

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A csillagozott mezők kitöltése kötelező.

Post Navigator Supported By Easy Post Navigation