Last Minute

Esküvő

Hívjon minket!

+36 70 509 9170

A nagy esküvős árkérdések

Az esküvő költségvetése

Nincs könnyű helyzetben az, aki mostanában tervezi az esküvőjét. Kevesen engedhetik meg maguknak a saját finanszírozású esküvőt, a legtöbben szülői-nagyszülői segítséggel vágnak neki a szervezésnek. Most tekintsünk is el ennek előnyétől-hátrányától, mindkét esetben a mai magyar valóság az, hogy nem egy hatalmas pénzeszsákból gazdálkodunk. Figyelemmel kísérem a fórumokat is, és többször előkerül a mi-mennyi-miért-olyan-drága problémakör.

ID-10074121Az egyik legfontosabb kérdés, amit az esküvőszervezővel már a kezdetekkor meg kell beszélni alaposan, hogy mi a keret. Vannak, akik saját maguk szeretik kezelni a budget kérdést és van, aki szívesen fogadja a segítséget. Nagyon sok időt spórolunk meg, és mindenkinek az idegeit megkíméljük, ha már az elején ezzel kezdjük, és nem a Galériába megyünk termet nézni, ha egy háromcsillagos fogadóra elegendő az összeg.

 

Azt javaslom, hogy ne is az ajánlatkérésekkel kezdjük, mert szintén rengeteg időnk mehet el, és ami még ennél is rosszabb, hamar a kedvünket szeghetik a számok, ugyanakkor sokan “nem mernek” olyan helyszínekben gondolkodni, amelyek a “drága benyomást” keltik kinézet alapján, viszont megfelelő lehetne számukra minimális kompromisszummal.

Mint azt már megszokhattátok tőlem, itt is azt mondom, hogy az adott keretből kell kihozni a legjobbat.

Minél pontosabban meg tudjátok határozni, hogy mekkora összeget szeretnétek a helyszínre és a cateringre szánni, annál nagyobb eséllyel találjuk meg számotokra az álomhelyszínt viszonylag gyorsan. Ez sokszor relatív, van, akinek a Budavár Szalon pont büdzsében van, de a Néprajzi Múzeum már nem fér bele, van, aki inkább egy max. 50 fős szolidabb étteremben ünnepel, de szeretne vízpartot, így ha azt mondja valaki, hogy “helyszínt szeretnék olcsón” abból még nem fogjuk tudni, hogy mire is gondol. Jobb ezt előre tisztázni összegszerűen, mint nyakunkba venni a várost és járni szállodáról étteremre, mert könnyen elmehet a kedvünk az egésztől már az elején, ha semmi sem fér bele a büdzsénkbe, amit nézünk.

Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy ez a büdzsé ne legyen teljesen kőbe vésve, valamennyi rugalmasságot hagynunk kell. (lehet, hogy szívesen lemondunk a limuzinról a vágyott esküvői film érdekében, például)

A szervezés közben minden vőlegénynek és menyasszonynak változnak az elképzelései, hiszen hónapok telnek el, rengeteg impulzussal találkoznak, tapasztalatokat szereznek, és ennek megfelelően változik a büdzsé összetétele is. Menet közben könnyen kiderülhet – ami a legáltalánosabb – hogy az elején elképzelt álomesküvő meghaladja a költségvetést, így változtatni kell néhány dolgon. Azért fontos, hogy az esküvőszervezőt beavassátok a büdzsé részleteibe, hogy az igényeknek megfelelő ajánlatokat tudjon tenni az egyes elemekre.

De nézzük is az első három tételt, min érdemes itt spórolni, és mi az, ami az  “olcsó húsnak híg a leve” kategóriába tartozik? (következő cikkekben kitérek majd a többi tételre is)

 

  1. Helyszín: itt ne csak a konkrét árakat hasonlítsuk össze, hanem részleteiben mérjük föl, hogy mit tartalmaz az ajánlat. Nagy a különbség egy 5 órás korlátlan italcsomag és egy egész estés italcsomag között, vagy az sem mindegy, hogy székszoknyát díjmentesen biztosítanak-e, esetleg olyan helyet választunk, ahol nincs helyben catering és a kitelepülési díjjal számolni kell.
  2. Fotó: most olvastam az egyik fórumon egy 65.000,- Ft-os, 16 órás, 2000 képes ajánlatot. Ez az, ahol számomra kétséges az utómunka, nem is csalódtam a megérzésemben, amikor megnéztem a képeket. Ha nagyon fontos, hogy minden forintra odafigyeljünk, akkor se dőljünk be egy ilyen ajánlatnak, inkább válasszunk egy kisebb csomagot, kevesebb időtartamot, esetleg egy vasárnapot vagy hétköznapot, amikor a legjobb fotósok is bevállalnak egy pár órás kiszállást, de veszélyes engednünk a minőségből. Nem is csak az elkészült képek minőségéről van itt szó (hiszen ízlések és pofonok), hanem a legnagyobb kockázatot az el nem készült képek jelentik! Ez furcsán hangzik, de néha csak pár másodperce van a fotósnak, hogy “ott legyen a pillanatban” és megnyomja a gombot a megfelelő szögből. Nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy talán a fotókon való spórolás az, amit a legtöbb pár megbán, mert ez a képi anyag marad meg az esküvőről, szinte semmi más és nem tudjuk megismételni az elszalasztott pillanatokat, ha nem jól sikerült a rögzítés. Mindig-mindig nézzük meg a korábbi munkákat, akár több száz képet is “végignyálazva” (vidóra úgyszintén vonatkozik, erre is kitérek hamarosan)
  3. Catering: vehettem volna a helyszínhez is, de egyre többen keresitek azokat a nem szokványos helyeket, amik egyébként a hétköznapokban más célt szolgálnak, nem vendéglátóhelyek, és ide bizony cateringet kell biztosítani. Általában ezek a cégek nagyon rugalmasak, a röviditalokat például sokszor be lehet vinni (meggondolandó a koktélbár, mert sokszor elenyésző az eltérés és nem kell a beszerzéssel, visszavitellel bajlódni), viszont arra nagyon kell vigyázni, hogy milyen lesz a kiszolgálás, és, a másik mumus, hogy milyen mennyiségű és minőségű ételt adnak. Lesz a kiszolgálásról egy hosszabb bejegyzés is, mert nagyon el tudja rontani az estét a nem megfelelő bánásmód a vendégekkel.

A következő részekben szó lesz még a ruhákról, a videóról, a felszolgálásról, a ceremóniamesterekről, meg amiről még szeretnétek!


 

 

Küldj hozzászólást!

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A csillagozott mezők kitöltése kötelező.

Post Navigator Supported By Easy Post Navigation